Hétfőn történt

Sportműsorunk főszponzora nagy dobással indította a hétfő reggelt.

 

Jótékonysági véradással kezdődött a heti program az Előre Székházban, hiszen szurkolóink felkérésére a Békéscsabai Véradó Állomással és a Magyar Vöröskereszttel szorosan együttműködve 2016. november 7-én (hétfőn) délután, hagyományteremtő és segítő céllal rendeztük meg az eseményt.

20161107_01

A Békéscsaba 1912 Előre által először megszervezett rendezvényen megfelelő létszámban egyaránt képviseltették magukat az Előre vezetői, alkalmazottai és szurkolóink is. Az összegyűjtött vér mennyisége bizakodásra ad okot és arra öszönöz a továbbiakban is, hogy segíteni érdemes. A lelkesedésben tehát nem volt hiány, és már a nyitás előtt többen érkeztek – akiket a klub szendvicsekkel és üdítővel vendégelt meg. Az előkészületek és a lebonyolítás a területileg illetékes Véradó állomás tapasztalt munkatársainak köszönhetően zökkenőmentesen, professzionálisan zajlott – amit ezúton is köszönünk szépen! Természetesen az aktív részvevőket meglepetések és felajánlások is várták, hiszen a klub mindenkit lila-fehér ajándéktárgyakkal, a Magyar Vöröskereszt pedig kuponokkal és vásárlási utalvánnyal ajándékozott meg. A Pek-Snack Látványpékség "Rakétaház" – 5600 Békéscsaba, Andrássy út 30-32. (Csaba Centerrel szemben) jóvoltából friss, meleg péksüteményekkel és további meglepetésekkel is szolgálhattunk – így aztán senki sem távozhatott üres kézzel.

20161107_03

A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére, 1988 óta november 27-e a véradók napja – így különösen aktuális volt a november 7-én megrendezett esemény. A véradás szabályai egyébként Magyarországon igen szigorúak, így néhány jelentkezőnk sajnos nem tudta vérét áldozni. A legfontosabb szabály, hogy véradó minden egészséges nagykorú, de 65 évesnél fiatalabb személy lehet. Egy év alatt egy személy csak meghatározott számú alkalommal lehet véradó: férfiak maximum ötször, nők legfeljebb háromszor adhatnak vért. A véradó egészségének védelme érdekében, a szervezet regenerációját elősegítendő, két véradás közt minimum 56 napnak kell eltelnie.

Véradás előtt az alkalmasságot orvosi vizsgálattal állapítják meg. A vizsgálat során természetesen a vér egyes jellemzőinek meghatározására is sor kerül, legfontosabb ezek közül a vér hemoglobintartalma. Olyan személyek esetében, akik első alkalommal adnak vért életük során, a vércsoport előzetes meghatározása is megtörténik.

Az orvosi vizsgálat a részletes anamnézis felvételéből és egy tájékozódó jellegű fizikális vizsgálatból áll, mely során az orvos meghallgatja a szív- és tüdőhangokat, megtapintja a nyirokcsomókat, megvizsgálja a látható nyálkahártyákat (az esetleges vérszegénységről nyerhető így kiegészítő információ), és a vérnyomásmérés sem maradhat el. Amennyiben a vizsgálatok során eltérések fedezhetők fel, a vizsgáló orvos mérlegeli, hogy a véradót átmenetileg vagy véglegesen kizárja-e a véradásból. A kizárás sokféle betegség, vagy kóros állapot miatt szükséges lehet, a vér alacsony hemoglobintartalmától kezdve, a banális torokgyulladáson át, a potenciálisan halálos veszélyt magában rejtő hepatitis fertőzésekig.

20161107_02

A Békéscsaba 1912 Előre ezúton is szeretne köszönetet mondani minden résztvevőnek és szervezőnek! A felajánlásokból származó ajándékokat – a Békéscsaba 1912 Előre csapatának tagjai által aláírt labda, valamint a békéscsabai Pek-Snack Látványpékség által adományozott kétezer forint értékű vásárlási utalványt véradóink között sorsoljuk ki. A nyerteseket értesítjük és a nyeremények átvételének módjáról tájékoztatjuk.

A véradáson több média is képviseltette magát és tudosított az eseményről. Segítségüket és hozzáállásukat köszönjük szépen! Beszámolókat, interjúkat a Békés Megyei Hírlap 2016. november 8-dikai számában, a 7.TV kedd este 19:00 és 20:00 órakor adásba kerülő Híradó című műsorában, valamint a Rádió1 hullámhosszán is hallhatnak, olvashatnak és nézhetnek.

A példaértékű kezdeményezést a továbbiakban is szeretnénk újra megrendezni – kibővítve akár más békéscsabai sportszervezetek részvételével.

Friss