10 érdekes tény az Eurovíziós Dalfesztiválról

Az Eurovíziós Dalfesztivált 64. alkalommal Tel-Avivban rendezik meg május 14-18-a között. Az eseményen Magyarországot 2017. után ismét Pápai Joci képviseli "Az én apám" című dalával. 41 ország erősítette meg részvételét a dalfesztiválra. Bulgária visszalépett a versenytől, míg Ukrajna műsorszolgáltatója a nemzeti válogató körül kialakult konfliktusok után jelentette be távolmaradását.De mi történt az elmúlt több mint hat évtizedben a dalverseny történetében? Tíz érdekes tényt gyűjtöttünk össze, amiket eddig nem tudtál.

1. A fesztivált 1956-os kezdése óta minden évben megtartották, így egyike a leghosszabb ideig tartó televíziós műsoroknak a világon.

2. A dalversenyt az első évben technikai bravúrnak tartották, ugyanis akkoriban műholdas sugárzás még nem létezett, az úgynevezett Eurovíziós hálózatot földi mikrohullámú adók segítségével építették fel, ami akkoriban igen ambíciózus vállalkozás volt.

3. 1969-ben még nem volt a döntetlen esetére kidolgozott rendszer, és négy ország – Franciaország, Spanyolország, Hollandia és az Egyesült Királyság – is első lett a pontjaik alapján. Mivel nem voltak előre meghatározott szabályok erre az esetre, mind a négy országot győztesnek kiáltották ki.

4. 1980-ban Marokkó, egy észak-afrikai ország is szerepelt a fesztiválon, 2015-ben pedig Ausztrália kapott meghívást, mint vendégország.

5. Magyarok először 1979-ben vettek részt a fesztiválon, igaz, nem hazánkat, hanem Németországot képviselték, Leslie Mandoki és Késmárky Marika a Dschinghis Khan együttessel.

6. Bayer Friderika az első olyan magyar énekes, aki részt vett az Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarország képviseletében, az 1994-es versenyen, Dublinban. Ő érte el a legjobb eredményt magyarként, negyedik helyezett lett Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával. (1993-ban Szulák Andrea az akkori szabályok szerint nem jutott kvalifikációhoz)

7. Magyarország eddigi legrosszabb eredménye Charlie nevéhez fűződik, aki 1998-ban 4 ponttal a 23. helyen végzett.

8. 1978-ban, amikor a szavazás során nyilvánvalóvá vált Izrael győzelme, a jordán tévé reklámra váltott és virágok képét mutatta. A Dalfesztivál után a jordán sajtó nem volt hajlandó elismerni Izrael győzelmét, és Belgiumot jelentették ki győztesnek (akik másodikok lettek).

9. A leghíresebb eurovíziós együttes, amely a győzelem után került reflektorfénybe, az ABBA volt: Waterloo című dalukkal 1974-ben, Svédország színeiben megnyerték a Dalfesztivált.

10. Írország tartja a legtöbb győzelem rekordját, a Dalfesztivált hétszer (1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996) nyerték meg, a kilencvenes évek közepén zsinórban háromszor. (Forrás: wikipedia.hu)

Friss/ Zenészapró