10 nagyszerű dal a Költészet Napjára

Elgondolkodtató, frappáns, vagy örökre emlékezetes? Sok tehetséges dalszövegíróval bír a magyar könnyűzene szerencsére, jöjjön tehát pár dal, a költői jelzővel illethető dalszövegek megalkotói, az underground Ady-jai, József Attilái és Radnóti Miklósai tollából, valamint megzenésített versek is kerültek az alábbi válogatásba.

01 Kiscsillag – Van-e szándék
Lovasi András nevét a legtöbben még mindig a Kispál és a Borzzal kötik össze, nem véletlenül, hiszen életművének jelentős részét ezzel a zenekarral alkotta meg. Most mégis egy Kiscsillag számot választottunk tőle, amely alig kétperces játékideje ellenére teljességgel formabontó nézőpontot tár a szemünk elé. A szituáció egy futó egyéjszakás affér, aminek körülményeit a lány bőrébe bújva ismerjük meg. Hamar kiderül az is, hogy a másik fél nem más, mint maga a frontember. A dolog igazán viccessé az „ugye nem gondolod, hogy én is ilyen csaj vagyok?” sorral válik, amire ugye a történések éppen rácáfolnak. Lovasitól egyébként nem idegen ez a látásmód, a Mol kútnál című dalban szintén külső szemlélőként festi le önmagát, bár ott csak mint mellékszereplő jelenik meg.

02 Quimby – Viharon túl, szélcsenden innen
A "Kilégzés" című lemezen szerepel ez a szintén mindössze kétperces „szösszenet”, amelyben Kiss Tibi fantasztikus metaforákkal festi le a drogokkal megvívott, győztes harcát. Mint ismert, ez az album azt követően jelent meg, hogy a frontember másfél évet töltött egy komlói elvonón, ahol testileg és lelkileg is új emberré vált. Ennek tökéletes lenyomata a "Viharon túl, szélcsenden innen": bár mondanivalója nagyon is direkt és bárki számára könnyen értelmezhető, mégis olyan köntösbe van csomagolva, amit a legnagyobb költők is megirigyelhetnének. A minimál-hangszerelés csak tovább erősíti a vallomás személyes hangvételét.

03 Vad Fruttik – Lehetek én is
Szögezzük le, hogy a Vad Fruttik-dalok nem tartoznak a nevetséges kategóriába. A nyár közeledtével sokszor elővesszük a "Sárga zsigulit", a maga eszperente-reppjével, viszont a mai emelkedett hangulathoz talán jobban passzol mondjuk a a "Lehetek én is", mely a 2010-es "Fénystopposok" albumon kapott helyet. Ennek a dalnak a hatását a kezdőképek alapozzák meg. A hétköznapi élet nyomorúságait megjelenítő tömör és pontos megfogalmazások azért ütnek, mert mindegyik harmadik személyben szól valakiről, majd minden sor azzal zárul, hogy „én vagyok”. És ez az ismétlődés előkészíti a refrén „lehetek én is”-kiáltását. Ebben pedig benne van az az ellentmondás, hogy bárki is lehet a tömegből, az a bizonyos egyetlen, aki a – valamilyen értelemben – kiválasztott személy.

04 Beck Zoli – Nincs mese
Vannak aztán olyan dalok is, amelyek már meglévő dalszövegek költői átiratai. Ilyen például az Azt hittem érdemes… című és kezdetű 30Y-dal, Erdős Virág-féle átirata "Nincs mese" címmel. 

05 Hiperkarma – Senkitöbbet
Bérczesi Róbert vitán felül a magyar könnyűzene egyik legzseniálisabb, egyben legszomorúbb sorsú egyénisége. A Hiperkarmával a 2000-es évek első felében két, azóta is mérföldkőnek számító lemezt készített el, melyeknek köszönhetően hatalmas rajongótáborra tettek szert. A frontembert azonban elkapta a showbiznisz mókuskereke, egyre mélyebbre süllyedt drogfüggőségében, amire 2007-ben az egész zenekar ráment. Több sikertelen próbálkozás után ma már újra tiszta és dolgozik, mi az hogy dolgozik, ontja magából a jobbnál jobb dalokat, a szövegek továbbra is brilliánsak, legutóbbi két albumuk, a "Délibáb" és a "Napsütötte rész" is telis-tele van slágerrel és optimista ujjongással. 

06 Kex – Tiszta szívvel
Az alig két évig, 1969 és 1971 között működő Kex korának egyik leglázadóbb együttese volt. Progresszív zenéjük és performanszokba hajló koncertjeik érthető módon szúrták az akkori rendszer kultúrfelelőseinek szemét. Így nem meglepő, hogy a frontembert, Baksa-Soós Jánost rövid időn belül emigrációba kényszerítették. 
József Attila, "Tiszta szívvel" című klasszikusának megzenésítése inkább mantraszerű, mint dallamos, bár az orgonaszóló kifejezetten virtuóz benne. Maga a vers viszont hasonlóan lázadó hangvételű, mint a zenekar, így végső soron tökéletesen illik a repertoárjukba. 

07 Lovasi András – Lackfi János: Véletlen
Lackfi János és Lovasi András együttműködéséből egy egész albumnyi remek dal született 2007-ben, a Hangzó Helikon sorozat keretein belül, amelyek közül most a címadó, "Véletlenre" esett a választásunk. A verseket Heidl György zenésítette meg, Lovasi "csak" az énekhangját adta hozzá, de egyéni előadói stílusa tökéletesen illik Lackfi költeményeinek játékos hangvételéhez: mintha csak a zsák a foltját találta volna meg. A lemez anyagát időről időre élőben is előadják, bár ezek az alkalmak a költő és a zenészek egyéb elfoglaltságai miatt igencsak ritkák.

08 Szabó Balázs Bandája – Bájoló
Szabó Balázs még huszonéves korában zenésítette meg Radnóti Miklós egyik legszebb versét, amelyet a Suhancos zenekar tagjaként is rendszeresen előadott. Ezt a verziót a csapat másik oszlopa, Fankadeli egy rapbetéttel is kiegészítette. Miután a Suhancos feloszlott, Balázs saját formációjának élén folytatta a zenélést, a "Bájolót" azonban oda is átmentette.

09 Hobo Blues Band – A hetedik
Földes László, azaz Hobo hosszú évtizedek óta ápolja József Attila örökségét, nemcsak zenekarral, de önállóan is: „Tudod, hogy nincs bocsánat” című estjét már több száz alkalommal adta elő, idehaza és más magyarlakta országokban egyaránt. A Hobo Blues Band repertoárjában szintén számos versmegzenésítés szerepelt. Ezek közül személyes kedvencünk "A hetedik", amely az önmagában is erős szöveget szuggesztív előadásmóddal és vérbeli zúzós zenével teszi még átélhetőbbé.

10 Ágnes – Radnóti Miklós: Áhitat
Ágnes Vanilla 2011-ben, Radnóti Miklós születésének 101. évfordulóján adta ki A lélek aljából, illetve Rejtettelek címeket viselő duplalemezét, amelyen a költőnek összesen 17 versét énekli el. A kerek évfordulóhoz képesti késést a munkálatok elhúzódása okozta, azonban megérte a várakozás: az eredmény hangszerelését és hangulatát tekintve is magával ragadó lett. Tulajdonképpen bármelyik dalt választhattuk volna róla, de talán az "Áhítat" tette ránk a legmélyebb benyomást.

Friss/ Zenészapró