40 éves a Hair filmváltozata

A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről. Milos Forman remekművét 1980. januárjában mutatták be Magyarországon.

James Rado és Gerome Ragni még 1964-ben kezdett el dolgozni a karaktereken, a szövegkönyvön, majd két évvel később csatlakozott hozzájuk Galt MacDermot zeneszerző. A Hair végül 1967-re készült el, ebben az évben rock-musicalként debütált az Off-Broadwayn a Public Theater-ben, majd átköltözött a Cheetah nightclubba. Az igazi áttörést a ’68-as Broadway premier hozta meg, az előadást Julie Arenal koreografálta, a jelmezeket Nancy Potts tervezte.

Az Egyesült Államokban élő cseh rendező, Milos Forman szinte az 1968-as bemutató napjától készült a Hair megfilmesítésére, de erre csak a hetvenes évek végén nyílt lehetősége. Az 1979-ben bemutatott filmváltozat története valamelyest eltér az eredetitől, Bergert Treat Williams, Claude-ot John Savage, Sheilát Beverly D’Angelo játszotta, a színészek maguk énekelték a dalokat.

A film akkoriban szokatlan gyorsasággal érkezett meg Magyarországra, már 1980. januárjában vetítették a mozikban.

A film és a musical azonban több helyen is eltér: a filmben Berger a csapat vezére, a darabban Claude, aki nem Oklahomából származik, hanem maga is New York-i lázadó. Sheila a darabban filmes tanulmányokat folytat, a moziban viszont egy gazdag család "fogságából" szabadulva csatlakozik a hippikhez. A legnagyobb (és sokak számára legfelháborítóbb) eltérés azonban mégiscsak az, hogy a darabban nem Berger, hanem Claude hal meg a vietnami háborúban.

Forrás: Színház.org, MTI, Bem mozi

Friss/ Zenészapró