A Hammond orgona mezítlábas királynője

Tavaly egy csúnya lábtörés miatt volt kénytelen lemondani magyarországi koncertjét, április 14-én azonban végre élőben is láthatjuk a már 80 esztendős, de még mindig nagyon energikus művészt, Rhoda Scott-ot.

Az amerikai gospel zene egyik legautentikusabb képviselője, minden idők leghíresebb Hammond-orgonistája, a „mezítlábas grófnő”, a  kihívások művésze, szeret kísérletezni a  zene területén. Édesapja metodista lelkész volt, édesanyja kiskorában halt meg, hat testvérével együtt édesapja nevelte. Már fiatalon  egy harlemi klubban lépett fel először, hamar kiderült, különleges tehetsége, a spirituálé hangzásvilágot keverte a dzsessz szabadságával.

Már 1962-ben saját triót alapított, majd diplomát szerzett a Manhattani Zeneiskola zeneelmélet szakán. Tehetségére felfigyelt a híres dzsesszzenész, Count Basie, és meghívta harlemi klubjába, ahol megfordult a dzsessz világának krémje, Louis Armstrongtól, Ella Fitzgeraldon át, Ray Charlesig. Stílusára fontos hatást gyakorolt a párizsi zenepedagógus, Nadia Boulanger, akinek tanítványa volt többek között Quincy Jones, Astor Piazzolla és Michel Legrand is. 1967-ben végleg Franciaországban telepedett le.

Rhoda Scott egy időben szinte hazajárt Magyarországra. Egy korábbi interjúban azt is mondta, ha van előző élet, akkor biztos, hogy magyar volt. Magyar vonzalma azzal kezdődött, hogy a Kodály-módszerről és Bartók népdalgyűjtéseiről írta a diplomamunkáját, a magyar közönség pedig mindig bőkezűen bánt vele.

A Harlem Orgona Királynője pályafutása kezdete óta mezítláb játszik. Mint mesélte, gyerekként került egy olyan drámai hangszer közelébe, mint amilyen az orgona, és számára természetesen jött, hogy levette a cipőjét. Később már tudatosan csinálta, hogy jobban érzékelje a hangokat a pedálon.

Idén tavasszal a Lady Quartet néven megismert formációban  három jazz tehetség társaságában érkezik a magyar fővárosba, ahol egy új oldalát is megmutatja az orgonista ikon. A koncerten a klasszikus mester legismertebb dalai lesznek hallhatóak, a trió stílusára jellemzően modern, virtuóz és meglepő harmóniai fordulatokban gazdag előadásmódban. (funzine.hu)

Friss/ Zenészapró