A nevem, Bond. James Bond.

A "Nincs idő meghalni" kapcsán – mely áprilisban érkezik – újra James-Bond lázban égünk. A James Bond-széria huszonötödik részében Daniel Craig-et utoljára láthatjuk a 007-es szerepében, ám a sorozat minden bizonnyal folytatódik. 

A James Bond filmeknek mindig is meghatározó alkotóelemei voltak a főcímzenék és betétdalok. 

Kezdjük mindjárt egy – a Bond-filmekre jellemző – érdekességgel, jelesül azzal, hogy az 1963-as "Oroszországból szeretettel" című film óta a legtöbb betétdal címe azonos az aktuális film címével. A stúdió mindig egy világsztárt szokott felkérni az épp aktuális film betétdalának feléneklésére.

Ami a betétdalokat illeti, a stúdió sosem fukarkodott a pénzzel, ha egy világsztárt kellett felkérni erre a nemes posztra. Bond-lánynak, vagy Bond ellenségének lenni egy filmben igenis megtiszteltetés – s minden bizonnyal így van ez a Bond-dalokkal is. A James Bond-filmek indulásától kezdve számtalan híres énekes kölcsönözte már hangját a szériához, többek között: Matt Monro, Shirley Bassey, Tom Jones, Nancy Sinatra, Louis Armstrong, Paul McCartney, Duran Duran, A-Ha, Tina Turner, Garbage, Madonna, és – a Skyfall főcímdaláért 2013-ban Oscar-díjjal jutalmazott – Adele. Érdekesség, hogy Shirley Bassey három alkalommal is énekelhetett Bond-betétdalt.

S, ha megengedi az olvasó, hogy idepöccintsem személyes kedvencemet is: nálam az előző, 2015-ös "Spectre" című rész főcímzenéje a nyerő, de nem kimondottan a dal, mint inkább Sam Smith kimagasló énektudása miatt. Hallgassátok meg ezt is a MiRádiónk James Bond-órájában, február 1-én, szombaton, 18 órától!

Friss/ Zenészapró