Kiégtél? Hallgass zenét!

Napjaink egyik legnépszerűbb munkahelyi témája a kiégés, amelyet a WHO a napokban minősített hivatalosan is egészségügyi rendellenességnek. A más néven burn-out szindróma komoly problémát jelent a munkahelyeken, amely jelentősen befolyásolja az egyének, szervezetek és vállalatok egészségét, egyben működését is.

Folyamatos fáradtság érzése, a munkahellyel kapcsolatos negativitás és cinizmus felerősödése, valamint csökkent hatékonyság. A WHO szerint ezek a fő tünetei a kiégésnek. Hogy ez miért veszélyes? Mert hajlamosak vagyunk a stressz és a nyomás miatti tüneteket elmismásolni, pedig akár komoly testi megbetegedésekhez, munkahelyi balesetekhez, vagy más, akár milliós nagyságrendű káreseményekhez vezethetnek. 

Jó hír azonban, hogy a pszichoszociális kockázatok (a stressz mellett a diszkrimináció és a bántalmazás is) mérhetők, a technikát pedig hazánk legnagyobb pszichológiai módszereket használó kiválasztással és fejlesztéssel foglalkozó cége, az At Work hozta el Magyarországra.  A metódusnak köszönhetően ezek a kockázati tényezők felismerhetők, mérhetők, ezáltal megelőzhetők vagy kezelhetők, ha már megtörtént a baj.

Kuch Gabriella pszichológus és zeneterapeuta évek óta foglalkozik munkahelyi stresszkezeléssel, többek között a zene és a művészet nyugtató hatását használva. A szakember szerint a művészet ebben az esetben terápiaként működik, így hatékonyan kezelhető a munkahelyi stressz, sőt, segítségükkel a munkatársakat is ellenállóbbá tehetjük a káros hatásokkal szemben.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Friss/ Zenészapró