Kurt Cobain 1967. február 20 – 1994. április 8.

Tudjuk, ki volt ő. A Nirvana frontembere, depressziós grunge-zenész, kábítószerfüggő rocksztár, aki elveszítette a harcot saját démonaival, és fiatalon agyonlőtte magát. De azt tudjuk-e, hogy miért tette?

Várható volt, hogy megteszi, elvégre két végén égette a gyertyát. Vagy mégsem? Egyes életrajzírók úgy gondolják, hogy Kurt Cobain életében egy apróság, egy jelentéktelennek tűnő döntés vezetett a drogfüggőséghez, majd az öngyilkossághoz.

Egyszer azt nyilatkozta, hogy elviselhetetlen hasi- és hátfájdalmai miatt nyúlt a heroinhoz (a heroin bizony nagyon kemény fájdalomcsillapító). Hogy mennyire volt rossz ez a fájdalom? Ennyire:

„Az európai turnénk felénél tartottunk, amikor emlékszem, azt mondtam, soha többé nem megyek turnézni, míg rendbe nem hoznak, mert oda jutottam, hogy ki akartam nyírni magam. Szét akartam loccsantani az agyam, annyira elegem volt a fájdalomból."

1993-ban (egy évvel a halálos lövés előtt) egy orvos kiderítette az okot: Cobain gerincferdülése miatt becsípődött egy idegszál az alsó csigolyáknál, és az okozta az elviselhetetlen fájdalmat, amit a zenész heroinnal próbált kezelni. De menjünk vissza korábbra.

Amikor gyerekkorában először gitárhoz nyúlt, eldönthette, hogy jobb- vagy balkezes gitárt fog használni. Bármelyiket választhatta volna, ugyanis kétkezes volt. A balkezest választotta, és ezzel megpecsételte a saját sorsát.

Ha Kurt akkor a jobbkezest választja, a gitár súlya a bal vállára nehezedett volna, és elképzelhető, hogy az helyrehozta volna kezdődő gerincferdülését. De mivel így a jobb vállára nehezedett, és neki jobbra görbült a gerince, a szkoliózis csak súlyosbodott. A súlyosbodás idegszál-becsípődéshez vezetett, az idegszál-becsípődés heroin-függőséghez, a heroin-függőség öngyilkossághoz. Legalábbis többen így gondolják…

Egy biztos: az érzékeny zenész nem tudta elviselni a rászakadt sikert, úgy érezte, hogy nem tud hiteles maradni – ez olvasható ki hátrahagyott leveleiből -, pedig a Nirvana szédületes karrierje egyértelműen az ő tehetségének volt köszönhető. Halálával bekerült a 27-esek klubjába, vagyis a huszonhét éves korukban, gyakran rejtélyes körülmények között meghalt rock- és blueszenészek – Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison – közé.

(Forrás: vaskarika.hu)

Friss/ Zenészapró