Minden idők legnagyobb koncertjei – szerintünk

Mitől emlékezetes egy koncert? Erre a kérdésre bizonyára mindenkinek saját válasza lenne. Van, akinek a tökéletes hangzás, van, akinek az összegyűlt tömeg adta eufórikus érzés, van, akinek az imádott zenekar puszta látványa elég ahhoz, hogy életre szóló élményt jelentsen. Az alábbiakban 5 fergeteges koncertet gyűjtöttünk csokorba, amelyek mindegyike zenetörténeti jelentőségű.

5. A Rolling Stones 2006-ban adott fergeteges koncertet Rio de Janeiro-ban, a Copacabana Beach-en. Az eseményt 1.5 millióan élvezhették élőben. A Copacabana Palace hotel előtt – amelyben az együttes tagjai 60 szobát foglalnak el – 24 méter magas és 60 méter széles színpadot állítottak fel.  Az akkor 62 éves Mick Jagger és az együttes tagjai egy 80 méter hosszú gyaloghídon, közvetlenül a szállodából mentek fel a színpadra. A koncertre száz tonnányi felszerelést vitt magával a csoport, a partvonalon számos hangszórót és óriás kivetítőt helyeztek el. 

4. Nézőszám tekintetében messze elmarad a többi, itt felsorolt koncerttől, azonban jelentőségét tekintve, akár a lista élén is állhatna a Beatles 1965-ös, amerikai turnéjának első, Shea Stadion-beli koncertje. Ebben az időben a Beatle mánia a csúcsán tombolt és az 55.000 ember olyan hangos volt, miután Ed Sullivan bejelentette a Beatles-t, hogy a koncertről készült filmen látható, ahogy a stadion személyzetének tagjai befogják a fülüket. A zenekar gyakorlatilag – monitor hangrendszer híján – alig hallotta, hogy mit játszik és, hogy egyáltalán együtt játszanak-e. A koncertről, a koncertet megelőző helikopteres városnézésről, valamint az előkészületekről film is készült.

3. Jean Michel Jarre 1997. szeptemberében Moszkva alapításának 850. évfordulójának tiszteletére adott elképesztő méretű koncertet, amelyre nem kevesebb, mint három és fél millió ember volt kíváncsi. Mégsem ezt tartják legnagyobb hatású koncertjének, hanem az 1981-es kínai koncerteket, melyeket 120.000 néző láthatott élőben, és jelentőségét az adja, hogy Jarre volt az első nyugati zenész, akit beengedtek a kommunista Kínába koncertezni.

2. Ugyan a Stonesnak sincs oka szégyenkezni a másfél milliós Copacabana-i koncertjükkel, Rod Stewart ezt jócskán felülmúlta 11 évvel korábban, 1994. december 31-én, amikor is a legendás partszakaszon búcsúztatta az óévet három és fél millió érdeklődő társaságában. Ezzel a mai napig Stewart büszkélkedhet a leglátogatottabb koncert titulussal, amely a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

1. Az 1985-ös Live Aid-en a Queen programja a show vitathatatlan csúcspontja volt, Freddie Mercury élete legnagyobb alakítását nyújtotta, később több kritikus és zenész minden idők legjobb élő rock-előadásának titulálta a Queen showját. A televíziós közvetítésnek hála, több mint másfél milliárd ember látta egyenes adásban, így ez lett az emberiség egyik legnagyobb kollektív eseménye.

Friss/ Zenészapró