Radics Béla lekomcsizta az Illést, meg az Omegát

Néhány napja tette közzé Facebook-oldalán az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára azt a jelentést, amely egy Radics Bélával készült beszélgetést tartalmaz. A Farsangi fedőnevű ügynök 1970-ben, az Ifjúsági Parkban, egy Tűzkerék koncert után beszélgetett a legendás gitárossal.

Az Illés nem sokkal azelőtt volt angliai turnén, melynek során a BBC-nek adott interjúban panaszkodtak az itthoni klubmozgalomra és a hazai könnyűzene anyagi és erkölcsi megbecsülésének hiányára, sőt, a hosszú hajúak kvázi üldözését is megemlítették, ami Radics szerint frankó dolog volt (olyannyira, hogy az Illést egy évre el is tiltották a fellépéstől), de nem Angliában kéne emberkedni:

Minek dumálnak a Bobby Gordonnak, itthon merjenek beszélni, ők úgy is jól feküdtek mindenhol… Én nem fogok bedőlni a rohadt kommunistáknak, én nem nyalok, mint az Illés meg az Omega és a hasonló kirakatzenészek tették… ORI vizsgát sem teszek, mert nem leszek kommunista zenész.

Farsangi ezen a ponton rámutatott, hogy az Ifipark KISZ-védnökség alatt áll, szóval ha ennyire antikommunista, miért lép ott fel, mire Radics ezt felelte:

Nem törődnek azzal, hogy milyenek az én politikai nézeteim, és hogy mit játszom, én hozom a közönséget, ezért a seggem is kinyalják.

Az Ifipark nem sokkal később felbontotta a szerződését a Tűzkerékkel, hogy vajon a fenti jelentés miatti retorzióként, azt soha nem tudjuk meg.

A pár napja közzétett jelentésben lekomcsizott zenekarokat a Blikk megkérdezte, hogy értékelik a kijelentést. Egyöntetűen meghökkentek, Szörényi Levente szerint Radics folyamatosan mellette ült a turnébuszban, amikor az Illés és a Tűzkerék együtt ment koncertezni, és nyomát sem látta rajta a megvetésnek. Az Omega énekese, Kóbor János szerint nem igaz, hogy benyaltak a kommunistáknak.

Soha semmilyen támogatást nem kaptunk a „rohadt kommunistáktól”, mindent a saját erőnkből értünk el. Célul tűztük ki, hogy az Omegának legyen saját arculata és a nemzetközi mezőnyben is megmutassuk magunkat, amit el is értünk. Ehhez képest Bélánál hangsúlyosabb volt a kultusz iránti vágy. Ő volt a lázadó virtuóz, Jimi Hendrix hazai helytartója, szerintem ebből a jelentésből is kiviláglik, azt a szerepet élte, amit a rajongók elvártak tőle. Szemtől szemben Béla teljesen normálisan viselkedett. Még a klubunkban is fellépett a Tűzkerék utáni zenekarával, a Taurusszal. Minket a kollégák bántása sosem zavart, mert ami nem igaz, amiatt nem sértődik meg az ember – idézi Kóbort a Stenk.

Friss/ Zenészapró