Tarol a Quimby slágere

Talán nincs is olyan, aki ne ismerné a Quimby Magam adom című dalát. Varga Livius most elárulta, hogyan született és milyen élmény ihlette az emblematikus slágert.

A Dalszerzők Napja alkalmából összesen 68 dalszerző készített kisfilmet, hogy bemutassák szerzői munkájukat, pályafutások legfontosabb mérföldköveit és pillanatait, valamint hogy elmeséljék hogyan született egy-egy emblematikus daluk. A kisfilmekre, illetve a dalokra a neten lehet szavazni, azaz a közönség dönti el, melyik a legjobb a listán. A nyertes videóban szereplő szerzőt az Artisjus Egyesület félmillió forinttal jutalmazza.

A szavazat állása szerint Varga Livius Magam adom című szerzeménye, illetve kisfilmje vezeti a versenyt, talán nem véletlenül. A Quimby 2009-es Lármagyűjtögető lemezén megjelent nóta a mai napig óriási hatással van a közönségre. A zenész most azt is elmesélte, hogyan született az időtálló sláger.

"Mindenképpen felülről jön, valahogy úgy késszé teszi az ember szívét lelkét, amikor beáll az univerzum és te vagy a szócsöve. Azt hiszem, ez az ihlet. Azt kigyakorolni nem lehet, csak kivárni" – kezdte a videóban Livius, hozzátéve: a Magam adom című dal eredetileg a Kutya vacsorája nevű zenekarának készült, akkor még Megadom magam volt a címe.

"Az első két versszak a terv, hogy visszafogott leszek. Szolid és nem kezdem újra, és nem fogok arra utalni, hogy nekünk még egyszer össze kéne jönni. A következő szakasz már arról szól, hogy azért mégis, az érzelmeknek nem lehet parancsolni, felkavarodunk, felkavarunk másokat, és így tovább egyre inkább elharapódzzik a dolog."

A zenész pontosan emlékszik arra, hogyan született a dal szövege. Akkor még nem volt mobiltelefon, és nem dolgozott számítógéppel sem, papír és ceruza volt az eszköze. "Egyszercsak bekattant egy szöveg és leírtam azt, hogy megbabonázom, megbabonáztatom magam. És ezt a sort nézegettem sokáig" – mondta, hozzátéve: a szövegben ugye minden ismétlődik, de fejlődik is egyben. "Valahogy az univerzumot egy ismétlődő, ciklikus dolognak látom, mindennek ciklusa van és vaéahogy minden olyan ritmikában, hullám formában mozog."

A zenész végül elárulta, milyen konkrét élmény ihlette a szerzeményt.

"Készülődtem egy bizonyos társasági eseményre és tudtam, hogy ott lesz valaki, aki óriási szerelem volt. És akkor valahogy egyfajta ilyen fohászkodás volt az eleje, hogy hogyan is fogok én majd viselkedni. Legjobb lenne, ha nem is kerítene újra a hatalmába, de mi lesz, ha mégis. Elmentem és végül a hatalmába kerített és akkor egyszercsak kibomlott annak az estének a története" – árulta el Livius. "Bele feledkezem, vele utazom – és itt már el is vesztem. Mindig az a vége, hogy megadom magam, mindig az a vége, hogy a terv dugába dől, mert a vágynak olyan nehéz parancsolni."

A videó végén elhangzik a kérdés, hogy kinek írta a dalt:

"Konkrétan? Neki!" – mutatott sejtelmesen a kamerába a zenész.

Friss/ Zenészapró