Zöldséget beszélnek

Egymást érik a nevükkel fémjelzett húsellenes kampányok, sorra nyílnak a vegetáriánus éttermek, s újabban már a szaktudomány is igyekszik kihasználni a híres emberek népszerűségét az egészséges életmód reklámozása érdekében. A zene.net összeállításából csemegéztünk:

Chrissie Hynde, a The Pretenders énekese a húsellenes radikálisok egyik vezéralakja egy interjúban arra szólította fel a rajongókat, hogy a McDonald's éttermeket bombázzák le. Ám, amikor egy lány komolyan vette a szavait, s akcióba lépett, visszavonta a kijelentését.

Közismert vega-harcos volt Linda és Paul McCartney is. Londonban vegetáriánus gyorséttermet nyitottak, Linda egy vegetáriánus szakácskönyvet is kiadott, s számos mûsorban népszerűsítette a vegetáriánus étkezés egészségmegőrző hatását. A leukémia elleni harcában azonban semmilyen étrend nem segített rajta.

Fine Young Cannibals néven trió alakult még a nyolcvanas években, ám nekik csak a nevük volt "véres". Énekesük, Roland Gift kijelentette. "Akkor eszem legközelebb húst, ha a bikát személyesen döftem le."

K.D. Lang countryénekes egy tv-reklámban mondta: "Szeretjük az állatokat? Akkor miért vágjuk le őket?" Szomorú következmény: a rádióállomások egy idõben bojkottálták a lemezeit, mert féltek, hogy elveszítik a farmerlobbi hirdetőit.

A legendás The Smiths nevű brit zenekar énekese, Morrisey egyik albumának címéül választotta az alábbi jelmondatot: A hús halál! A popagitátor szavait némileg megkérdőjelezi, hogy ő ezt a szex-szel kapcsolatban is állította.

A R.E.M. énekese, Michael Stipe is csatlakozott a "vega" mozgalomhoz. Szülővárosában, Athensben vegetáriánus bárt nyitott. A bár olyan jól ment, hogy időközben megvásárolta a fölötte lévő házat is.

A B'52 énekesnője, Kate Pierson egy partin azzal kívánta demonstrálni témával kapcsolatos álláspontját, hogy szőrmebunda helyett egy élő állatot kanyarított a nyakába.

Madonna az elmúlt években gyakran kapta meg a "husika" becenevet, de ő maga sohasem eszik húsételt. Kedvenc eledele a különleges, biológiai kezelésű rizskeksz.

Bob Geldof, a Live Aid szervezője ma is elsősorban akcióival kelt feltűnést. Amikor egy promociós körútja során meglátta a húsos hidegtálakat, törni-zúzni kezdett, tiltakozásul a barbárság ellen.

Steven Tyler, az Aerosmith énekese csak egy ideig volt vegetáriánus: Megfogadta, hogy amíg ki nem gyógyul a kábítószerfüggőségébõl, addig lemond a húsevésről. Utóbb egy nagy húsos szendviccsel a kezében azt nyilatkozta: "Valami káros szenvedélyemnek azért kell lennie!

Zenészapró